Gebouwen bouwen

Wist je dat als een architect een opvang gaat ontwerpen hij zich aan best veel regeltjes moet houden? Hoeveel wcs er in een opvang moeten zijn bijvoorbeeld. Of hoeveel daglicht er binnen moet komen. We hebben een paar van deze soms eigenlijk wel beetje gekke regels op een rijtje gezet. Kijk maar eens of ze kloppen met jouw opvang. Maar, let op, bij het bedenken van jullie droomopvang hoef je je helemaal niets van deze regels aan te trekken.

Een architect moet met heel veel regels rekeninghouden

Regel: Per kind moet er 3 vierkante meter speeloppervlak zijn
Dit betekent dat jij en de andere kinderen van de opvang elk een vierkantje van 1,5m bij 1,5m voor jezelf moeten hebben. Als jullie met zn tienen zijn, moet de ruimte waarin jullie kunnen spelen dus 30m zijn.

Regel: Er moet genoeg daglicht binnenkomen
Als er geen daglicht binnenkomt, wordt het niet alleen een sombere boel in de opvang, maar sommige kinderen en volwassenen kunnen er ook slaperig en depressief van worden. Dan zitten ze helemaal niet lekker in hun vel. Ruimtes zonder ramen, bijvoorbeeld een computerkamer, zijn niet helemaal verboden, maar dan moet er wel weer genoeg daglicht binnenkomen in een ander deel van het gebouw.

Regel: De nagalmtijd moet bij nieuwbouw minder dan 1 seconde zijn
Soms als je in een lege kamer staat en je iets zegt, hoor je de weerkaatsing van je eigen stem. Dit noemen we nagalm. Wat een rare regel, zul je nu misschien denken. Maar stel nou dat alles wat er in de opvang gezegd, geroepen of gegild wordt, zo nagalmt? Daar wordt je behoorlijk onrustig van.

Regel: Per 10 kinderen moet 1 toilet beschikbaar zijn
Nu maar hopen dat jullie niet met zn tienen tegelijk naar de wc moeten!

Regel: Water uit kranen waar kinderen bij kunnen komen moeten een maximale temperatuur hebben van 38C
Water dat opgewarmd wordt door een geizer of een CV (centrale verwarming) kan heel heet worden. Zo heet zelfs, dat je je handen er aan zou kunnen verbranden. Om dit te voorkomen heeft het water een maximale temperatuur. Zo kunnen jullie veilig je handen wassen.

Regel: De doorgangsbreedte van deuren moet 85cm zijn
Als je een meetlat op de drempel van de deur legt, zal je waarschijnlijk zien dat de afstand tussen de ene kant van de deurpost en de andere 85cm is. De doorgang is dan breed genoeg voor kinderwagens en rolstoelen, maar ook de groepsleiding kan dan makkelijk doorlopen als ze een kindje op de arm of aan de hand hebben.

Regel: Stopcontacten moeten kindveilig zijn
Dat het gevaarlijk is om met stopcontacten te spelen, weet je nu hopelijk wel. Maar omdat er ook kinderen zijn die dat nog niet zo goed weten, is het belangrijk dat zij er niet zomaar iets in kunnen stoppen. Soms is er zelfs een regel dat de stopcontacten pas op anderhalve meter boven de vloer mogen zitten. Dan kunnen de kleine kinderen er al een stuk minder makkelijk bij.

Regel: De bodem onder en rondom een speeltoestel moet veilig en schokdempend zijn
Misschien is het jou wel eens overkomen, dat je uit het klimrek viel en je jezelf behoorlijk pijn hebt gedaan. Dat maakt het spelen ineens een stuk minder leuk. Tegenwoordig ligt er daarom onder en om een speeltoestel een zachte ondergrond, rubberen tegels bijvoorbeeld.

Regel: De buitenspeelruimte moet voldoende bezonning hebben
Als een architect een buitenspeelruimte ontwerpt, moet hij of zij er op letten dat er ook lekker in het zonnetje gespeeld kan worden. Dus: geen hoge muren of dichtbegroeide bomen en struiken rond het plein. Maar in de zomer kan het natuurlijk wel weer knap heet worden in de zon, daarom moet er ook een plek zijn waar je in de schaduw kunt spelen.

 
Project informatie - Begeleiders - FAQ - Sponsors - Tink - Contact - Publicaties - Uitslag 2004