Dromen bouwen

Vind hier het antwoord op je vraag

 

Wat kun je winnen met de wedstrijd?

De winnende groepen hebben een boek vol techniekexperimenten gewonnen en ook nog een cadeaubon om meer materiaal te kopen. Alle andere groepen kregen een boek over architectuur. Iedere groep kreeg ook een ingelijst diploma voor het werken aan Bouw je Droom. Sinterklaas deed nog een duit in het zakje met chocolademunten en er waren leuke presentjes van Bouwradius en het Houtinformatiecentrum. Verder hebben alle groepen hun materiaal, kist en gereedschap gekregen van de sponsors, ook dat is dus een cadeau. Wat er dit jaar te winnen is? Dat is nog een verrassing.

Meestal worden stenen in
een halfsteens verband gemetseld

Waarom worden de bakstenen uit een muur nooit netjes boven elkaar gemetseld?

Je kunt stenen op verschillende manieren metselen. Meestal worden ze in een halfsteens verband gemetseld. Dit betekent dat de elke steen half boven de twee stenen eronder gemetseld wordt. Op deze manier is de muur sterker dan wanneer de stenen precies op elkaar gestapeld zouden zijn. Probeer het maar eens na te doen met Lego-steentjes of met blokken. Als je de steentjes in rijtjes naast elkaar stapelt, duw je je muur zo om!

Moet je voor een dak altijd dakpannen gebruiken?

Niet alle daken hebben dakpannen, kijk maar eens om je heen. Op de meeste daken liggen dakpannen, maar er zijn ook daken die worden bedekt door bijvoorbeeld riet, zink of leisteen. Platte daken worden vaak bedekt met een soort asfalt (bitumen), dit maakt ze waterdicht.

De keuze voor het materiaal dat voor een dak gebruikt wordt, heeft vaak te maken met verschillende factoren, zoals het klimaat (regent het veel of schijnt de zon vaak?), de beschikbare materialen, bouwkosten of de ideeŽn van de architect. Soms moet een dak ook wat 'kunnen'. Het dak van de ArenA in Amsterdam bijvoorbeeld, dat kan open en dicht. Dakpannen zouden daar heel lastig zijn.

 
Project informatie - Begeleiders - FAQ - Sponsors - Tink - Contact - Publicaties - Uitslag 2004