Dromen bouwen

In Bouw je Droom… mogen jullie je eigen droomopvang ontwerpen. Maar hoe begin je daarmee? We geven jullie een paar stappen die je kunt nemen om ons je verhaal over die droomopvang goed te kunnen vertellen.

Wat is jouw droom?

Wat is jullie droom?

 

Iedereen heeft vast wel een idee over hoe de opvang leuker kan zijn, als er bijvoorbeeld…. Zo’n idee mag je nu gebruiken voor het ontwerpen van jullie droomopvang.
 
Verlanglijstje maken
Voordat je kunt beginnen met een echte maquette moet wel duidelijk zijn wat je gaat ontwerpen. Je begint er dus over te praten. Waarschijnlijk heeft iedereen verschillende wensen. Stel met z’n allen een ‘verlanglijstje’ op voor een nieuwe opvang: wat moet daar zeker in zitten (eisen) en wat mag er eventueel in (wensen).
Dat verlanglijstje kun je steeds blijven aanvullen: het is nooit af. Als je verder nadenkt over je droomopvang zul je ook steeds meer wensen en eisen bedenken. Gebruik het lijstje ook als je een keuze moet maken uit een aantal ideeën; welk idee voldoet het beste aan het verlanglijstje?
 
Schetsen
Begin dan meteen ook maar met het tekenen van stukjes van die droomopvang: hoe ziet de buitenkant eruit? Hoe binnen? Schets lekker veel stukjes opvang op een groot vel papier. Bewaar die eerste schetsjes wel, want later kun je goed zien welke eerste ideeën zo goed waren dat je er verder mee bent gegaan. Je kunt ze ook mooi gebruiken als voorbeeld voor de tekeningen die je later bij de maquette kunt maken.
 
Indelingen maken
Je kunt ook een vel papier pakken en met stukjes papier en (lucifer)doosjes indelingen bedenken. Waar komt een gang of een hal? Waar kun je naar de toiletten en hoe kom je binnen? Hoe groot moet het worden? Pak je het liever groter aan? Neem dan grote dozen en ga stapelen. Of teken een indeling met krijt buiten op de tegels.
 
Kleine modelletjes maken
Maak met papier, karton, doosjes, schuim, of andere materialen modellen van stukjes van jullie opvang. Verdeel de taken goed: wie werkt aan de speelplaats buiten, wie aan de binnenkant van het gebouw, wie denkt na over de vorm van het gebouw? Of probeer op een andere manier de taken te verdelen. Vertel elkaar je droom en bedenk ook hoe je stukje droomopvang nog beter kan worden.
 
Droom beschrijven
Vergeet niet om steeds op te schrijven en te tekenen welke indeling jullie uiteindelijk gekozen hebben. Maak ook foto’s van wat jullie doen en laat deze op het webalbum zetten.
 
Vragen?
Kijk verder op de website of je nog meer informatie kunt vinden over hoe een architect ideeën kan vertellen.
Hebben jullie vragen over hoe je nu verder moet? Schrijf of bel gerust naar een architect en vraag of hij of zij eens langs wil komen om jullie te helpen.

Volgende stap

 
Project informatie - Begeleiders - FAQ - Sponsors - Tink - Contact - Publicaties - Uitslag 2004